Wpływ składników antyagregacyjnych zawartych w ekstrakcie pomidorowym na aktywność trombocytów w warunkach in vitro i ex vivo: badania prowadzone z wykorzystaniem kaniulacji u zdrowych ludzi.
Wpływ składników antyagregacyjnych zawartych w ekstrakcie pomidorowym na aktywność trombocytów w warunkach in vitro i ex vivo: badania prowadzone z wykorzystaniem kaniulacji u zdrowych ludzi. |
|
AUTOR | O’Kennedy N. i wsp. |
KRAJ | USA |
PUBLIKACJA | Am J Clin Nutr, 2006 rok |
TYTUŁ ORYGINALNY | Effects of antiplatelet components of tomato extract on platelet function in vitro and ex vivo: a time-course cannulation study in health humans. |
STATUS BADANIA | Badanie obserwacyjno-pomiarowe ze ślepą próbą. |
CZAS TRWANIA BADANIA | Minimalny czas pozostawania w ośrodku badawczym, jaki jest konieczny w celu przeprowadzenia 6 godzinnej kaniulacji żył i pobierania krwi w ciągu 24h od zastosowania czynnika eksperymentalnego. |
CEL BADANIA | Celem badań była ocena aktywności przeciwagregacyjnej składników ekstraktu pomidorowego w warunkach in vitro oraz ustalenie stopnia ich efektywności u zdrowych ludzi w warunkach ex vivo |
METODYKA
|
Badaniami właściwymi objęto: 27 osób w wieku 40-65 lat, z których 23 osoby ukończyły eksperyment. 15 osób, które ukończyły właściwą część badawczą, poddano dodatkowym testom.
Badania in vitro Pomiar aktywności agregacyjnej z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) Czynniki agregacyjne: tAF (total active fraction) w ramach 3 frakcji: AF1, AF1 i AF3 Próbki krwi pobierane były poprzez nakłuwanie żył od osób pomiędzy 18 a 60 rokiem życia, które wykazywały normalną aktywność agregacyjną. Krew, która po pobraniu przenoszona była do probówek z cytrynianem sodu poddawana była wirowaniu w celu otrzymania osocza bogatopłytkowego. Otrzymany materiał biologiczny stymulowano ADP, kolagenem lub kwasem arachidonowym. Badania ex vivo Schemat badawczy opierał się na kaniulacji żył osób badanych i pobieraniu dwóch prób krwi pełnej na czczo, pomiędzy godziną 07:00 a 08:00 rano. Natychmiast po pobraniu drugiej próbki krwi osoby objęte badaniami, spożywały napój z substancją aktywną zawartą w preparacie ZAAXTM lub placebo, po czym po 1.5, 3.0 i 6.0 godzinach były ponownie poddawane pobieraniu krwi metodą kaniulacji. Po każdym pobraniu krwi osoby badane uzupełniały płyny 25mL wody. Po pobraniu krwi na 3h po spożyciu napoju z substancją aktywną zawartą w preparacie ZAAXTM lub placebo osoby badane spożywały standaryzowaną porcję żywności o wartości energetycznej 465kJ i zawierające 1.8 g białka, 19.9 g węglowodanów oraz 2,6 g tłuszczu (producent komercyjny). Od 15 osób pobierano krew w celu przeprowadzenia dodatkowych testów: natychmiast po spożyciu napoju oraz po 3, 12 i 24 godzinach (pojedyncze nakłucia żyły). Dokonywano pomiarów agregacji płytkowej z uwzględnieniem obecności ADP, kolagenu, kwasu arachidonowego oraz trombiny jako czynników indukujących funkcję agregacyjną płytek krwi.
|
WYNIKI |
Wyniki badań in vitro:
Wyniki badań ex vivo
Analiza statystyczna
|
WNIOSKI
|
Badania wykazały, iż substancje aktywne zawarte w preparacie ZAAXTM wykazują wysoką przydatność jako czynnik hamujący agregację płytkową bez względu na czynnik indukujący aktywność trombocytów i tym samym potwierdziły ich potencjał kardioprotekcyjny uzasadniając włączenie preparatu ZAAXTM do standardowego postępowania lekarskiego. |