Cholesterol na poziomie

Choć pełni w organizmie wiele pożytecznych funkcji, jego nadmiar może być bardzo niebezpieczny. Cholesterol odkładany latami na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych zwiększa ryzyko zawału serca i niedokrwiennego udaru mózgu.

Organiczna substancja tłuszczowa, zwana cholesterolem, bierze udział w wielu ważnych procesach, m.in. produkcji niektórych hormonów, wytwarzaniu witaminy D oraz syntezie kwasów żółciowych. Ma także pozytywny wpływ na pracę mózgu. Dobry cholesterol (HDL), choć przenika do ścian tętnic, nie odkłada się w nich, zły (LDL) z kolei wręcz przeciwnie – potrafi latami magazynować się w naczyniach krwionośnych, przez co tętnice przestają być elastyczne, stają się kruche, zwężają się i utrudniają przepływ krwi. A stąd już tylko krok do zawału serca czy udaru mózgu. Im mniej złego cholesterolu we krwi, tym lepiej. Regularnie więc badajmy jego poziom, a gdy tylko przekroczy dopuszczalną normę, zacznijmy działać.

W walce z nadmiarem cholesterolu pomoże zdrowy tryb życia. Przede wszystkim zadbajmy o właściwą dietę. Jedzmy więcej warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych, a mniej tych odzwierzęcych, gdyż to właśnie z nimi dostarczamy organizmowi złego cholesterolu. Zrezygnujmy z tłustego mięsa, podrobów, smalcu, masła, śmietany czy pełnotłustego mleka. Używajmy czosnku, siemienia lnianego i otrąb, pijmy zieloną herbatę. Regularnie ćwiczmy, gdyż aktywność fizyczna, a zwłaszcza sporty wytrzymałościowe, pomagają w obniżeniu złego cholesterolu. Warto więc jak najczęściej pływać, jeździć na rowerze, biegać czy energiczne spacerować.

U osób z podwyższonym poziomem cholesterolu zwiększa się ryzyko powstania zakrzepu, a co za tym idzie – zawału serca i niedokrwiennego udaru mózgu. By temu zapobiec, warto do diety włączyć specjalne preparaty zapewniające prawidłowy przepływ krwi i hamujące agregację płytek. Najlepiej, by były to produkty naturalne, które nie wchodzą w interakcje z innymi preparatami oraz nie wywołują skutków ubocznych, takie jak ZAAX, który bez obaw możemy łykać, nawet gdy zażywamy leki obniżające poziom cholesterolu.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem